Chinook ETS Canada wins Racing Aeolus 2014

2014-08-22 12.19.39(English version will follow)

DEN HELDER – De zevende editie van Racing Aeolus Den Helder is zaterdag 23 augustus gewonnen door het Canadese Chinook ETS. Deze editie is ook afgesloten met een prachtig nieuw wereldrecord en de snelste tijd, namelijk 96.91% en staat eveneens op naam van Chinook. Dit betekent dat de Canadezen bijna net zo hard tegen de wind in hebben gereden als de wind zelf!

De prijzenregen hield niet op voor dit team, want zij mogen ook de nieuw ingestelde Gerard Broers Innovatieprijs mee naar huis nemen. Deze eer viel hen te beurt omdat collega-teams op hen hadden gestemd. Dat deden zij omdat Chinook 3-D geprinte onderdelen functioneel weet toe te passen; vanwege de innovatieve telemetrie en omdat ze jaarlijks steeds betere en nieuwe onderdelen gebruiken.

Weergoden
Op de finaledag waren zeker weergoden aanwezig die zorgden voor donder, hagel, regen en af en toe een zonnetje. De Windgod Aeolus echter, die toch erg nodig was, liet het helaas afweten. Daardoor konden weinig tot geen noemenswaardige races worden gemaakt. Gelukkig leverde de eerste twee dagen meer dan voldoende runs op om winnaars aan te kunnen wijzen.

Uitslagen
Voor de uitslagen zijn de gemiddelden berekend van de vier beste races uit de voorrondes die op vrijdag 22 augustus plaatsvonden en werden gereden met mechanische windkarren:

1. Chinook Canada 89.96%
2. InVentus, Duitsland 79.62%
3. Baltic Thunder, Duitsland 66.04%,
4. DTU Denemarken 65.80%
5. Multiservice Racing Team Broers, Schagerbrug 59.85%
6. Anemo VI, Inholland Delft 51.60%;
7. WINDfried, Emden-Leer uit Duitsland 24.05%
8. Bora ++ Turkije, heeft geen races gereden.

In een voor deze race apart ingerichte categorie voor elektrische windkarren, staat de tijd van het negende team Anemo Surge van Inholland Alkmaar genoteerd op 147,13%. De oplaadtijd is niet verwerkt in deze score. Voor de volgende editie van Racing Aeolus Den Helder bekijkt de organisatie hoe dit type karren het beste kan worden geclassificeerd.

Gerard Broers Innovatieprijs
De Gerard Broers Innovatieprijs is nieuw en vernoemd naar de eerder dit jaar overleden Gerard Broers uit Schagerbrug. Hij was vorig jaar winnaar met zijn Multiservice Racing Team Broers en een Racing Aeolus man van het eerste uur. De prijs, een mooie beker, werd uitgereikt door Vincent Bijman, race partner van Broers en diens zonen Dennis en Rick.

Mooie race
De teams vertrekken zondag weer naar huis, na een week lang uitstekend verzorgd te zijn door de Rugby Den Helder, Hotel Den Helder en de vele vrijwilligers. De organisatie kijkt terug op een mooie race met een geweldig nieuw wereld record. ‘Het wordt een mooie uitdaging voor volgend jaar om dit record te verbreken’, zegt voorzitter Hans Verhoef. ‘Maar in Den Helder kan het zomaar mogelijk zijn om harder dan de tegenwind te racen!’

Please check out our Facebook page for updates during these days and loads of pictures! Or follow us on twitter @RacingAeolus.