Racing Aeolus Den Helder van 20-22 augustus: tegen de wind in racen

DEN HELDER – Tien Nederlandse en internationale teams bewijzen van 20 tot en met 22 augustus dat ze met hun hypermoderne, wind aangedreven karren de tegenwind vóór zich kunnen laten werken. Dat doen ze tijdens Racing Aeolus Den Helder, één van de vier grootste duurzaamheidsraces ter wereld. Dit jaar al weer voor de 8ste keer op de hopelijk winderige Helderse Zeedijk ter hoogte van het Schapendijkje. Zal het fantastische wereldrecord uit 2014 van 96,91%, neergezet door het Canadese Chinook, worden verbroken?!

Foto Racing Aeolus-RTBXAls dat zo is, gebeurt iets wat velen onwaarschijnlijk lijkt maar toch mogelijk is: dat je bijna net zo hard tégen de wind in kunt rijden als de wind zelf. We zullen het zien want alle deelnemende teams zijn goed toegerust om er wederom een spektakel van te maken en gedreven om een wereldrecord neer te zetten.

Tien teams verschijnen aan de start met twaalf windkarren. Er zijn vier teams uit Nederland, een uit Canada, drie uit Duitsland, een uit Turkije en een uit Denemarken. Het Duitse Baltic Thunder komt met twee mechanische windkarren, het Deense DTU rijdt naast de mechanische ook een electrische windkar. Verdeeld over de teams maken ruim 100 studenten van hogescholen en universiteiten zich weer op voor de strijd.

Gerard Broers Innovatieprijs
2014-08-22 12.19.39
Om een record neer te zetten, moeten de teams technologisch gezien van goede huize komen. Vorig jaar is de Gerard Broers Innovatieprijs ingesteld om de technologische prestaties te waarderen. Deze in memorie aan Gerard Broers ingestelde award werd uitgereikt aan het Canadese team; zij wisten onder meer 3-D geprinte onderdelen functioneel toe te passen en een innovatief telemetrie systeem. Alle teams verbeteren jaarlijks de techniek wat tot mooie prestaties kan leiden.

Grenzen verleggen
Racing Aeolus wordt georganiseerd door de Stichting Wind Energy Events. D10560451_573090179479920_6271689517792203545_oeze organisatie ziet graag dat tijdens de race de high tech grenzen worden verlegd die rijden tegen de wind in mogelijk maken. Op de winderige, Helderse Zeedijk kan dat zomaar gebeuren! Rugbyclub Den Helder zorgt wederom voor de gastvrije ontvangst en verzorging van de teams. In de atrium van Hotel Den Helder kunnen ze weer sleutelen aan de karen zodat de beste prestaties neergezet kunnen worden.

Programma
De races vinden plaats van donderdag tot en met zaterdag 20, 21 en 22 augustus tussen 10.00 en 17.00 uur. Donderdag is een oefendag maar dan wordt wel officieel tijd gemeten. Vrijdag zijn de voorrondes en zaterdag is de officiële race dag. Omdat het evenement weersafhankelijk is, wordt voor de eindtijden gekeken naar de beste racedagen.

Een van vier grootste duurzaamheidsraces ter wereld
In de hele wereld zijn er vier grote duurzaamheidsraces: De World Solar Challenge inAustralië, de Dong Energy Solar Challenge Boot race in Frieslad, de Shell Eco Marathon en laatst maar zeker niet de minste, de Racing Aeolus in Den Helder. Meer informatie: www.windenergyevents.com I Twitter @RacingAeolus I Facebook: www.facebook.com/RacingAeolus.
De uitslagen worden tijdens het evenement real time getwitterd.

Deelnemende teams:

Nederland

  1. HAVAS Racing Team – Hogeschool van Alkmaar
  2. Don Quixote – HAN Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
  3. Team SPIRIT – Hogeschool van Amsterdam
  4. Team Anemo – Inholland University of Applied Sciences – Delft

Denemarken

  1. DTU Wind Energy
  1. ITU RAT – Istanbul Technical University

Canada

  1. Chinook ETS – Ecole de technologie supèrieure

Duitsland

  1. InVentus – University of Stuttgart
  2. Baltic Thunder – Kiel University of Applied Sciences
  3. Hochshule Emden Leer – University of Applied Sciences

Download dit artikel als Persbericht Racing Aeolus Den Helder_van20-22 augustus 2015 (pdf)

IMG_7324