Voor de negende keer tegen de wind in racen

DEN HELDER – Zeven (inter) nationale teams van hogescholen en universiteiten proberen met hun wind aangedreven karren een nieuw wereldrecord tegen de wind in racen te vestigen. Ze doen dat tijdens de negende editie van Racing Aeolus Den Helder dat van 18 tot en met 20 augustus plaatsvindt op de Helderse Zeedijk. Sinds 2014 staat het record op naam van het Canadese Chinook met 96,91%. En welk van de Nederlandse, Europese of Canadese teams zal de kampioen van vorig jaar verslaan, het Deense DTU? Dit team won met 62,51%.

DTU (Denmark), winner 2016
DTU (Denmark), winner 2016

Als het record van de Canadezen verbeterd wordt, gebeurt iets wat velen onwaarschijnlijk lijkt, maar toch mogelijk is: dat je bijna net zo hard tégen de wind in kunt rijden als de wind zelf. De deelnemende teams zijn ieder jaar beter toegerust om er niet alleen een spektakel van te maken, maar ook de kans om een nieuw wereldrecord neer te zetten, tot realiteit te maken.

Zeven teams uit Nederland, Canada, Duitsland, Turkije en Denemarken verschijnen dit jaar aan de start met negen windkarren in mechanische en elektrische categorieën. Verdeeld over de teams maken bijna zeventig studenten van hogescholen en universiteiten zich weer op voor de strijd.

Gerard Broers Innovatieprijs
Behalve prijzen voor een eventueel nieuw wereldrecord en natuurlijk de eerste plaats, wordt ook weer de Gerard Broers Innovatieprijs uitgereikt. Deze award waardeert de technologische prestaties van het winnende team. Vorig jaar nam het Duitse InVentus deze prijs mee naar huis.

Nieuw: huldiging winnaars op de dijk
Het organiserende Stichting Wind Energy Events verlegt zelf ook jaarlijks de technologische en professionele grenzen: het geavanceerde tijdmeetsysteem van de behaalde snelheden levert wederom realtime resultaten op de dijk zelf via twitter op. Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om direct na afloop van de races op zaterdag 20 augustus de nummers 1 in de drie categorieën te huldigen op de dijk. De teams kunnen de resultaten per dag ook zelf benaderen en analyseren via de beschikbare programma’s. De volledige prijsuitreiking vindt plaats in Hotel Den Helder.

Programma
De races vinden plaats van donderdag 18 tot en met zaterdag 20 augustus tussen 10.00 en 17.00 uur. Donderdag is een oefendag maar dan wordt wel officieel tijd gemeten. Vrijdag zijn de voorrondes en zaterdag is de officiële race dag.

Omdat het evenement weersafhankelijk is, wordt voor de eindtijden gekeken naar de beste racedagen. Hotel Den Helder zorgt voor de gastvrije ontvangst en verzorging van de teams. In het atrium kunnen ze ook weer sleutelen aan de karren zodat de beste prestaties neergezet kunnen worden.

Volg Racing Aeolus op  twitter @RacingAeolus  en op Facebook: www.facebook.com/RacingAeolus.

Eén van vier grootste duurzaamheidsraces ter wereld
In de hele wereld zijn er vier grote duurzaamheidsraces: De World Solar Challenge in Australië, de Dong Energy Solar Challenge Boot race in Friesland, de Shell Eco Marathon en laatst maar zeker niet de minste, de Racing Aeolus in Den Helder.

De deelnemende teams zijn:

  1. Spirit of Amsterdam – Hogeschool van Amsterdam – NL
  2. HAVAS Racing Team – InHolland Alkmaar – NL
  3. Chinook ETS – École de Technologie Supérieure de Montréal- Canada
  4. WinDTUbineracer – DTU Wind Energy – Denemarken
  5. InVentus – University of Stuttgart – Duitsland
  6. Baltic Thunder – University of Applied Sciences Kiel – Duitsland
  7. YTU REK – Yildiz Technical University – Turkije